top foto Strmý vrch Chýnov 2024 od Luďka Jánoše:

fd3a7749.web.jpg

Anketa:

Na jakou trať jihočeského KP se letos nejvíc těšíte?

Kluky - 35.9%
Pacov - 15.5%
Netolice - 22.5%
Votice - 2.8%
Jinín - 9.2%
Nihošovice - 9.9%
Horažďovice - 3.5%
nevím - 0.7%

Celkový počet hlasů: 142

Články

report z KP SMS Jižní Čechy v Kaplici

Předposledním závodem šestidílného seriálu pokračoval v neděli, 16. srpna jihočeský Krajský přebor v motokrosu na mistrovské trati v Kaplici pod taktovkou zkušeného pořadatele Jana Froňka. Pár dní před konáním tohoto závodu KP nabídli po problémech s vodou v Horním Újezdě pořadatelé z AMK v AČR Kaplice pořádání MMČR Senior v neděli 23.8.2015 právě v Kaplici, tedy jen týden po závodě KP. Trať má nyní nový zavlažovací systém, ten však při své premiéře zůstal poměrně nevyužit, neboť při ranních trénincích poměrně vydatně zapršelo a tak pak stačilo pokropit trať jen před druhými jízdami. Na startu KP se sešlo 101 jezdců, což je bohužel zatím nejméně z celé sezóny. Třídy MX2 a OPEN se tak spojovaly. Závody to ale byly hezké a bylo rozhodně na co koukat. Jako trénink na MMČR si přijeli zazávodit i přední čeští reprezentanti Martin Michek a Jonáš Nedvěd, nebo letošní lídr juniorských stopětadvaítek Kryštof Kouble.

(start druhé jízdy MX2+OPEN)

Vzhledem k přípravám na MMČR měli pořadatelé možnost vyzkoušet zmíněný zavlažovací systém a postavili o týden dopředu také párty stan, aby byl k dispozici už na závod KP. Hrála reprodukovaná hudba, fungovalo občerstvení, nicméně navzdory teplému letnímu počasí se v předvečer závodu moc lidí bavit nepřišlo.

Ve třídě 85ccm si připsal plný počet bodů Jaroslav Strnad z Moto Team Excel racing. Druhý byl s jistou ztrátou Pavel Vítovec z PAMK Klatovy. Na startu se sešly i dvě dívky, votická Aneta Sichrovská a Kristýna Tomišková z Prahy, kterým se mezi kluky rozhodně dařilo, skončily ve své třídě na třetím, resp. čtvrtém místě. S náročnou kaplickou tratí se v této třídě úspěšně poprali i dva pětašedesátkaři, lepší byl nakonec úspěšný jezdec MMČR v této třídě Matyáš Chlum z Czech Enduro teamu Kolín, který za sebou nechal i většinu soupeřů na silnějším motocyklu.

V kategorii Amatér MX2 bylo před kaplickým kláním hodně vyrovnané pořadí na čele průběžné klasifikace. A tento předposlední závod ho vyrovnal ještě více! Mezi první tři jezdce se totiž opět vrátil Karel Hofmeister z Krchleb, kterému chyběl jeden závod, ale v Kaplici suverénně vyhrál obě jízdy. V průběžném pořadí si hodně polepšil také klatovský Jan Zborník, který byl druhý. Třetí Albín Veselý z Academy MX Teamu se v průběžné klasifikaci výrazně přiblížil vedoucímu jezdci seriálu Jakubovi Kosovi ze Stříbra, rozdíl mezi nimi je před posledním závodem pouhý jeden jediný bod. První jízdu zajel skvěle i Pavel Doubek z Kamikaze Racing teamu, který byl v Kaplici celkově čtvrtý.

Ve třídě Amatér OPEN byl jasným favoritem Dominik Kovařík z Motosportu Chýnov. Připsal si plný počet 50 bodů a opět se tak výrazně přiblížil šanci na získání letošního titulu krajského přeborníka. Druhé místo vybojoval bernartický Pavel Bartůněk a třetí byl další chýnovský jezdec Jaroslav Nejedlý. Tato třída byla spojena s Amatér MX2 (jen ve výsledcích se počítala každá zvlášť), obě jezdecké pole se krásně prolnuly a byly to rozhodně hezké závody.

Mezi Veterány se sešla kvalitní konkurence, téměř deset jezdců z MMČR. Tentokráte nebylo vítězství kořistí Ladislava Mikase z Academy MX teamu, lídra seriálu, který v Kaplici zaznamenal pár drobných pádů, ale Adolfa Straky z Motosportu Chýnov, který vyhrál obě jízdy systémem start-cíl. Bylo to ale až do šachovnice opravdu napínavé, neboť těsně za jeho zády si to obě jízdy rozdávali Roman Váca ze Speed Moto teamu a Martin Rybák z MX teamu Český Krumlov. Roman nakonec bral díky lepší druhé jízdě stříbro. Legendární Zdeněk Velký zaznamenal pád (i mistr tesař se holt někdy utne), a tak putovalo zlato ve třídě Veterán 50+  týmovému kolegovi z Moto Teamu Excel Racing Milanu Heřmanovi, ve zvlášť bodovaných veteránech 60+ byl nejlepší Jan Roziňák z Rede KTM teamu.

Spojené jely i třídy MX2 a OPEN. Ve třídě MX2 se objevil Jonáš Nedvěd z týmu Orion RS Petrol, který jasně vyhrál. I navzdory nepříjemnému pádu po startu druhé jízdy si vyjel druhé místo David Čermák z týmu MAX2, průběžný lídr seriálu KP David Soldát z BV Racing neměl svůj den a musel se spokojit až se třetím místem. Přesto se již před posledním závodem KP stal prvním jistým jihočeským krajským přeborníkem pro letošní rok.

Ve třídě OPEN nastoupil úřadující mistr ČR Martin Michek z Buksa/Ados KTM teamu a zcela přesvědčivě ukázal svou sílu. Až na sedm jezdců dal všem soupeřům „kolo“ a zcela suverénně tak vyhrál obě jízdy. Byl to pro něho jasný trénink pro nadcházející MMČR, kde si jistě bude chtít udržet červenou tabulku lídra seriálu. Za ním si to rozdávali jihočeští krajští matadoři. Nejlépe si počínal Michal Gregor z Motosportu Chýnov, který byl se svým dvoutaktem celkově druhý. Bronz si z Kaplice odvez severočeský host Miloslav Rožec z týmu MAX2, Jihočeši Zdeněk Blábolil a David Čadek se umístili těsně pod stupni vítězů.

Závody v Kaplici byly rozhodně pěkné, necelá pětistovka diváků si určitě odnesla hezký zážitek, podniku pomohlo i optimální počasí.

Poslední závod tohoto seriálu přivítají Kluky u Písku v sobotu 5. září 2015. Bezprostředně po tomto závodě bude večer následovat přímo na závodišti i vyhlášení celého letošního seriálu KP, poté bude volná zábava „open air“ v podobě živého vystoupení hned několika zajímavých hudebních skupin.

Foto: Petr Starý

Evžen Zadražil, vedoucí střediska SMS Jižní Čechy

Týmové fanynky - Týna

024_2440.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT