Články

report ze závodu ŠAC v Pacově

Letošní poslední červencovou sobotu uspořádal Motosport Chýnov na známé trati v Pacově šestý závod seriálu Šumavského Amater Cupu. Krásné letní počasí přilákalo 221 závodníků, kteří si to rozdali v celkem dvanácti kategoriích na skvěle připravené trati, o což se postaral AMK Pacov. V týdnu před závodem celkem pršelo, trať tedy byla dostatečně zavlažena deštěm, ale kvůli horkému počasí v samotný den závodu měli o přestávkách pořadatelé plné ruce práce s kropením, ale zvládli to na výbornou a závod se tak vydařil bez problémů a jakýchkoli časových prodlev.

Na rozdíl od loňského roku nebyl letos součástí tohoto závodu rakouský šampionát KTM Junior Challenge ve třídě 65cm. I když bylo loni vedení tohoto seriálu s pacovským závodem nadmíru spokojeno, důvodem nepokračovat v této spolupráci bylo to, že se se čeští jezdci na dalších závodech tohoto seriálu v Rakousku v podstatě již neukázali, a tak byla sice na jedničku naplněna kooperace pořadatelská, jezdecká však nikoli. Původní myšlenkou promotéra seriálu totiž byla spolupráce v obou těchto rovinách.

Jako první vyjela v Pacově ke svému závodu půl hodiny po poledni třída AMA 450. V ní měl velké ambice na vítězství Michal Skála z týmu SXS Slapy, což suverénně potvrdil v kvalifikaci i v první jízdě. A byť druhou jízdu vyhrál Viktor Šrom, na vítězství to nestačilo a ocenění za první místo si odvezl právě Skála. Za ním skončil po vyrovnaných jízdách Jakub Štěpka a třetí místo získal především díky skvělé stíhací jízdě v první rundě Josef Princ.

Po této třídě se na trať vyrazili poprat o nejvyšší příčky ti nejmenší. Třídu 65 + 85 ccm ovládl Rus Ilija Smolin z Dolních Břežan, když za sebou shodně v obou jízdách nechal Davida Krejčího a Olivera Šikla. Starším soupeřům statně sekundovali i jezdci na motocyklech o obsahu 65 ccm. Tuto zvlášť vyhlašovanou třídu opanoval Dominik Kučeřík z Motosportu Chýnov. Druhý dojel především díky skvělým startům Adam Bednář a třetí místo obsadil Pavel Jouza.

Následovala třída ČZ. Nejlepším v této kategorii byl Pavel Machalický z JM Moto CZ, jež využil zaváhání jinak rychlého Jana Liklera v první jízdě a dojel si pro nejvyšší stupínek. Druhé místo patřilo po dvou vyrovnaných jízdách Radku Dlouhému a třetí Martinu Brettlovi. Zvlášť vyhlašované třídy ČZ 50+ vyhrál Pavel Hrabák a mezi ČZ 60+ pak Miroslav Hájek. Nutno však dodat, že se v absolutním pořadí neztratili ani mezi mladšími soupeři.

Nejpočetněji obsazenou třídou byla kategorie AMA 250, kde se sešlo 50 pilotů. Vzhledem k tomu, že do závodu po svolení časomíry nastoupili úplně všichni, bylo se stále na co dívat. Zde po pěkných soubojích vybojoval prvenství klatovský Jan Zborník, ale neměl to zadarmo. Vyrovnanou soupeřkou mu byla například česká reprezentantka Barbora Laňková, která si nakonec dojela pro slušné třetí místo a také Filip Podroužek, který především díky vynikající druhé jízdě skončil stříbrný. Na motorkách o obsahu 125 ccm byla nejrychlejší Aneta Sichrovská z AMK Votice.

Ve třídě Veterán 40+ ukázal velkou bojovnost Roman Váca ze Speed Moto Teamu Soběslav, který v obou jízdách dokázal předjet Ladislava Mikase a dojel si tak zaslouženě pro vítězství právě před Mikasem. Společně si vytvořili velký náskok před celkově třetím Karlem Špotem. Veterány nad 50 let vyhrál s naprostým přehledem bezkonkurenční Milan Heřman z Moto Teamu EXCEL Racing. Pro druhé místo si dojel zkušený šedesátník Jan Roziňák a třetí pozici nakonec vybojoval Ladislav Kocourek.

V nejrychlejší třídě OPEN dosáhl na vítězství Tomáš Kaňkovský z týmu Motokros.eu, který dokázal porazit nejen druhého Ludvíka Gabka, ale i třetího Jindřicha Slavíka. V kategorii licenčních MX2 si na vítězství dělal zálusk chotěbořský pilot Václav Chvojka, ale vzhledem k tomu, že nedojel druhou jízdu, připadlo zlato Aleši Procházkovi z Vrtal MX Teamu.

Motokrosový den v Pacově zpestřil i zvlášť bodovaný závod amatérských družstev. Přihlásilo se jich celkem osmnáct. Především souboj o první místo byl napínavý až do úplně poslední rozjížďky. Triumf však nakonec bralo družstvo Moto Teamu EXCEL Racing ve složení Heřman-Šikl-Podroužek, které za sebou jen těsně nechalo tým Motosport Chýnov I. (Kučeřík-Dušek-Mikas-Likler). Třetí místo bral s určitou bodovou ztrátou, ale po vyrovnaných výsledcích svých svěřenců zaslouženě tým Kamikaze Racing (Zeman-Müller-Chochološek-Veselý).

Další závod Šumavského Amater Cupu se pojede až 16. září na trati v Horažďovicích.

 

Filip Zadražil, 2017-07-30

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT