Články

report z Jihočeského KP v Pacově

Jihočeský KP v motokrosu měl premiéru v sobotu, 21. dubna na mistrovské trati v Pacově. Loňský úvodní závod KP, který se jel také v tuto dobu, přinesl doslova zimní počasí. A ten letošní? Ten naopak naservíroval zase ryze letní počasí. Pro motokros je pochopitelně lepší ta letošní varianta, a tak se na startu sešlo 215 závodníků a závodnic z pěti zemí. To je na krajský přebor přímo parádní účast! Připravenému pořadateli AMK Pacov v AČR zkrátka letos štěstí přálo a ten navíc závodníky nezklamal naprosto luxusní údržbou tratě po celý den. Nejen že se během celého parného dne ani nezaprášilo, ale i časový harmonogram se nezpozdil ani o minutu. Zkrátka generálka na MMČR se vším všudy!

V kategorii nejmladších závodníků (85ccm) v obou jízdách zvítězil Čechorakušan Kevin Schneeweis z Motosportu Chýnov, ale velice zdatným soupeřem mu především z počátku obou jízd byl o rok mladší Jakub Nevima z Benelli RT. Třetí místo pak bral třebíčský Filip Beroun z Max Speed Teamu, když skončil dvakrát třetí. Ve zvlášť bodované třídě 65ccm se opět prosadil loňský krajský přeborník v této třídě Dominik Kučeřík z Motosportu Chýnov, který by se letos chtěl prosadit v seriálu ME v této třídě.

Hobby třídě MX2 to byl spíše souboj mezi předními závodnicemi MMČR třídy WMX (ženy), které pojaly tento závod jako trénink před květnovým podnikem MMČR v Pacově. Jejich výkony byly velice vyrovnané, nejlépe si však vedla celkově druhá Tereza Hromková z HT Group RT před Kristýnou Vítkovou z Yamaha Čepelák RT a Barborou Laňkovou z Orion RT na místě čtvrtém. Jediný závodník, na kterého nestačily, byl Petr Dubský z Kamikaze RT, jež obě jízdy s mírným náskokem vyhrál.

Kategorie Hobby MX1  jasného vítěze neměla, ale po součtu bodů se nakonec na nejvyšším stupínku na pódiu mohl zaslouženě ohřát David Küblbeck z Motoclubu Milevsko před vítězem první jízdy Jakubem Nuskem z AMK Votice. Konstantní dobré výsledky, avšak po ne příliš dobrých startech v obou jízdách, podal celkově třetí Daniel Dušek z Motosportu Chýnov.

Největší počet jezdců se sešel ve třídě Veterán nad 40 let. Ti pomalejší z dopolední kvalifikace museli startovat dokonce z druhé řady. Vše se ale nakonec obešlo bez vážnějších problémů a celkovým vítězem se stal letošní nováček v této třídě, čtyřicetiletý Zdeněk Pučálka z KRTZ Motorsportu před někdejším přeborníkem kraje v této třídě Rakušanem Danielem Dopplerem z Motosportu Chýnov a loni zraněným Michalem Buchtou z Intercars Motoman Teamu. Ve zvlášť hodnocené třídě veteránů nad 50 let byl zcela jasně nejlepší Milan Heřman z Moto Teamu Excel Racing a mezi nejstaršími jezdci nad 60 let pak kraloval čtyřiašedesátiletý matador Jan Roziňák z Motosportu Chýnov.

Ve třídě MX2 neměl zpočátku dne soupeře loňský juniorský republikový šampion Jiří Matějec z jihomoravského týmu MAX2. Po kvalifikaci a první jízdě vypadalo vše jasně, ale ve druhé jízdě Jirka velice špatně odstartoval a ztrátu se mu již nepodařilo dohnat. Celkovým vítězem se tak stal Pavel Beránek z Hradišťka právě před Jiřím Matějecem. Bronz nakonec bral Viktor Sklenář z 68 MX RT, čtvrtý skončil Aleš Procházka z Region RT a pátý byl nakonec jeden z nejstarších jezdců této třídy, hrdějovický Jan Cimbulka.

Ve skvěle obsazené třídě MX1, kde se sešel zcela zaplněný startovní rošt, nedal nikomu šanci vynikající Marek Sukup z HT Group RT. Ten si brousí zuby na vavříny i v MMČR, a tak není divu, že s přehledem vyhrál obě jízdy před Ondřejem Brendlem ze Skutče. Loňský přeborník kraje ve třídě MX2 Rudolf Plch z Extreme Motorsportu ukázal při své premiéře v třídě MX1 své nesporné kvality a bral nakonec třetí místo. Rutinér jihočeského motokrosu David Čadek ze Strakonic ukázal mladším soupeřům, že stále nepatří do starého železa a skončil celkově čtvrtý před dalším jihočeským matadorem Michalem Gregorem z Vrtal MX Teamu a Slovákem Peterem Hudárem. Loňský krajský přeborník v této třídě Václav Haas (Haas RT) a stejně tak i Rakušan Manuel Bermanschläger se sice blýskli pódiovým umístěním v jedné jízdě, tu druhou však bohužel nedokončili.

Pacovská generálka na závod MMČR v motokrosu, který se na této oblíbené trati pojede v neděli, 6. května, se tedy povedl na jedničku. Další závod jihočeského KP v motokrosu se pojede na tradiční trati v Netolicích v sobotu, 19. května.

Evžen Zadražil, vedoucí SMS Jižní Čechy, 2018-04-23

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT