plakát JČ KP Pacov:

437737866_1026148222622338_2549791334354094074_n.jpg

Anketa:

Na jakou trať jihočeského KP se letos nejvíc těšíte?

Články

info Petra Starého z MS Junior, Horsham (AUS)

Přes půl světa se vydali letos motokrosoví junioři za svým vrcholným podnikem – závodem Mistrovství světa v motokrosu juniorů v australském Horshamu. V den závodu je sice uvítalo mrazivé ráno, vhodnější spíš pro lyžaře, ale slunce se objevilo a vneslo správnou náladu mezi mladé sportovce z 19 národů, kteří se šampionátu zúčastnili.

Závod se nakonec stal svátkem australského motokrosu nejen proto, že domácí jezdci bohatě doplnili startovní pole všech tříd, ale nejlepší z nich dosáhli ve dvou ze tří vypsaných kategorií na titul a v pořadatelské zemi tak zůstal i titul nejlepšího národního týmu.

Daleká cesta na závod byla jistě finančně náročná a tak se účast našich závodníků a jejich doprovodu stala otázkou osobní angažovanosti, nadšení a tak trochu vlastenectví. Česko reprezentovali tři jezdci – Vítězslav Marek ve třídě 65 ccm, Tomáš Pikart v osmdesátkách a Petr Polák ve třídě 125 ccm. A šesté místo v klasifikaci národů spolu s vynikajícími osobními výsledky Víti Marka a Petra Poláka je úspěch, který si zaslouží potlesk!

Holeshot v první jízdě šedesátek získal „poměrně neznámý“ Víťa Marek a udržel první místo až do cíle před malou holandskou slečnou Lotte Van Drunenovou, která ukázala záda všem zbývajícím klukům. Lotte zajela dobře i druhou jízdu a skončila celkově čtvrtá (!), zatímco Víťovi se nedařilo, dojel až za bodovanými místy a musel se celkově spokojit s dobrým devátým místem. Těžká trať míchala pořadím v obou jízdách, takže celkový vítěz, domácí Braden Plath, měl jen 38 bodů, stejně jako druhý Američan Enzo Temmerman. Celkově třetí skončil letošní mistr Evropy z Lokte, Ital Brando Rispoli.

K favoritům třídy 85 ccm patřili Liam Everts a jeho velcí soupeři z evropských závodů – Holanďan de Wolf a Jihoafričan McLellan. Everts taky vyhrál první jízdu před de Wolfem a Američanem Cadenem Braswellem. Smůla ale přišla ve druhé jízdě: hned v prvním kole Lian po skoku upadl a s poškozeným motocyklem musel odstoupit. „Škoda“, povzdechl si otec Stefan, „mohl být šampion, ale měl málo štěstí“. To štěstí měl zato Američan Braswell, který druhou jízdu vyhrál před Nizozemcem Dave Kooikerem a de Wolfem a stal se letošním mistrem světa třídy 85 ccm. Za ním skončili Kay deWolf a další Nizozemec Kay Karssemakers. Náš Tomáš Pikart bojoval v obou jízdách ve třetí desítce a skončil tak až za bodovanými místy.

Z účastníků Mistrovství Evropy třídy 125 ccm, kteří patřili k favoritům závodu nejsilnější třídy, měl v Horshamu velké ambice Ital Mattia Guadagnini. O své se ale důrazně přihlásil domácí Bailey Malkiewitz a třetím místem v kvalifikaci příjemně překvapil náš Petr Polák. Guadaninimu taky patřila první jízda, v níž zvítězil před Malkiewitzem a Petrem Polákem, který zajel velký závod a ukázal, že jeho úspěch v kvalifikaci nebyl náhodný.

Vedení ve druhé jízdě převzal Malkiewitz, sledován Guadaninim, který se snažil dostat se před něj k mistrovskému titulu. V posledním kole ale udělal chybu a spadl na třetí místo za Petra Poláka, který tak dokončil jízdu na krásném druhém místě. Druhý letošní titul mistra světa získal tak pro Austrálii Bailey Malkiewitz, stříbrný skončil Ital Gudanini a bronzový náš Petr Polák!  Petr Polák reprezentuje náš mladý motokros na závodech juniorského mistrovství světa úspěšně už řadu let. A po bronzové medaili ve třídě 65 ccm z našeho Jinína v roce 2013 je ta letošní odměnou za poctivou přípravu, která se projevuje i v dobrých výsledcích závodů Mistrovství Evropy třídy 125 ccm, kde mu patří průběžné 4. místo.

V hodnocení národů zvítězila s dvěma mistrovskými tituly domácí Austrálie před Holandskem a Itálií. Na šestém místě za Spojenými státy a Novým Zélandem se díky výborným výsledkům Víti Marka a Petra Poláka umístila Česká Republika. Gratulujeme!

Petr Starý

zdroj: MXGP.com, 2018-08-30

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT