plakát MXGP Loket, 20.-21.7.2024

2024-07-11_22h48_39.jpg

Anketa:

Na jakou trať jihočeského KP se letos nejvíc těšíte?

Kluky - 35.9%
Pacov - 15.5%
Netolice - 22.5%
Votice - 2.8%
Jinín - 9.2%
Nihošovice - 9.9%
Horažďovice - 3.5%
nevím - 0.7%

Celkový počet hlasů: 142

Články

Jihočeši na MČR v motoskijöringu 2023

Letošní seriál Mistrovství ČR v motoskijöringu 2023 čítal dva závody. V Klášterci nad Orlicí a v Dobřanech v Orlických horách. Jedinou jihočeskou posádkou byli Luboš Polišenský s Tomášem Kohoutem z Motosportu Chýnov (na snímku). Po dvou závodech získali celkovou 19. příčku.

Na startu se kromě tradičních českých posádek premiérově objevilo hned několik výborných posádek z Lotyšska. Ty se ale do bodování českého šampionátu počítat nemohly, neboť nebyl vypsán jako mezinárodní. Byly však velice příjemným zpestřením závodů a dle slov jednoho z hlavních organizátorů seriálu Petra Kováře se bude na příští sezónu uvažovat o zápisu motoskijöringu do kalendáře jako mezinárodním šampionátu. Lotyšům se v ČR totiž moc líbilo a slíbili účast i v příštím roce. Titul mistra republiky obhájili loňští šampióni, východočeši Pavel Dvořáček s Danielem Mandysem z MTX Racing teamu.

A jak to viděli naši jezdci? Luboš Polišenský: „V sobotu jsme se zúčastnili motoskijöringu v Klášterci nad Orlicí. Startovalo celkem 46 posádek. V kategorii MČR jsme obsadili 22. místo a získali tak jeden mistrovský bod. V neděli jsme se přesunuli do Dobřan, kde jsme opět startovali ze 46 posádek. V neděli jsme se bohužel propadli o jednu příčku, tudíž jsme nezískali mistrovské body. Celkově jsme byli devatenáctí. Oba závody byly pořadatelsky moc hezky připravené a všichni jsme si je užili.“

A zde jsou ještě oba závody pohledem lyžaře Tomáše Kohouta: „Lépe se nám dařilo v sobotu v Klášterci. Tvrdá, umrznutá trať nám seděla. Prosazovali jsme se hlavně na startech, nicméně některé konkurenční posádky měly větší rychlost i agresivitu a vždy jsme se propadli o několik míst dozadu. Trať byla dost úzká a 12 posádek na startu každé jízdy nemělo šanci nastrkat se vedle sebe. To nám sice sedělo a dokázali jsme v té mačkanici vykličkovat většinou v první trojce, nicméně o účast v hlavní finálové jízdě nás připravilo osm Lotyšů, kteří se dostali po součtech kvalifikačních jízd před nás. Trať nedělního závodu byla už částečně rozbahněna, extrémně těžká pro lyžaře. Jezdili jsme sice bez pádu, měli opět dobré starty, ale chyběla nám rychlost. Kluci na motorkách v republice jedou neuvěřitelně rychle a neberou žádný ohled na lyžaře. My jsme jeli především na jistotu…“

Vloženého závodu Orlický pohár v motoskijöringu se zúčastnila další jihočeská posádka Martin Janů s Janem Kopeckým z Mladé Vožice. Těm se sice podařilo dobřanský závod vyhrát, v celkovém součtu obou závodů to však nakonec bylo místo čtvrté. Jihočeskou stopu na motoskijöringovém šampionátu nesl ještě táborský Karel Sejk, který lyžoval exmistru ČR Lukáši Mohauptovi z týmu Orion Racing. Tentokráte se jim moc nedařilo, bylo z toho nakonec celkové 14. místo a Karlova zlomená klíční kost.

Evžen Zadražil, 2023-02-18

Týmové fanynky - Týnka

img_20240705_092710.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT